15 Mart 2014 Cumartesi

20.08.2012 - BARCELONA / LA SAGRADA FAMILIA


Barcelona'ya gittiğiniz zaman mutlaka ama mutlaka görmeniz gereken muhteşem bir başyapıt var ; 
La Sagrada Familia - Kutsal Aile



Binanın karşına geçip yukarıdan aşağı ve tam tersi istikamette binayı süzdüğünüzde etkilenmemek mümkün değil.
İlk baktığınızda görkeminden etkileniyorsunuz. Binayı incelemeye başladığınızda ise neredeyse santim santim işlenmiş detaylarına ve muhteşem mimarisine hayran kalıyorsunuz.




La Sagrada Familia

1882 tarihinde rahip ve mimar Francisco de Paula del Villar tarafından gotik mimari tasarımı ile yapımına başlanır.
Antoni Gaudi 1883 yılı itibariyle bazilikanın yapımını üstlenir.
1926 tarihinde Gaudi'nin tramvay kazası sonucu ölmesi nedeniyle bazilikanın yapımını tamamlanamamıştır.
1986 yılında tamamlanması için yeniden çalışmalar başlamıştır. Bazilikanın içerisinde Antoni Gaudi'nin mezarı bulunmaktadır.

Kulelerin bulunduğu sağ bölüm Gaudi'nin yaptığı bölümlerdir. Sol bölümde görünen bölümler ise daha sonraki zamanlarda yapılan bölümlerdir. Bu nedenle bölümler arasındaki yorum ve renk farkı belirgin olarak görünmektedir.
Renk farkı oluşmasının nedenin Gaudi'nin kullandığı malzemenin dış etkenler nedeniyle zaman içerisinde kararması olduğu söylenmektedir.


La Sagrada Familia

Bazilikanın yapımı hala devam etmektedir. Bu kadar uzun süre içinde bitirilememesinin farklı nedenleri olarak ; Gaudi'nin karmaşık mimari tarzının günümüze uygulanmaya çalışılması, bazilikanın çizimlerinin 19.yüzyıldan kalmış olması söylenmektedir.

Gaudi'nin vasiyetine göre; bazilikanın yapımında devletin katkısının olmaması gerekmektedir. Yapım masrafları halkın bağışları ile karşılanacaktır.Bu nedenle de yapımı zaman almaktadır.

Bir söylentiye göre de bazilikanın yapımı özellikle bitirilmemektedir. Çünkü her yıl binlerce turist bazilikanın bitmemiş halini görmeye gelmektedir.


La Sagrada Familia

Bazilikanın 3 adet cephesi bulunmaktadır. Doğuş, tutku ve ihtişam. Bu 3 cephenin de inanç, umut ve hayırseverliği simgeleyen  3 adet girişi bulunmaktadır.


La Sagrada Familia

Gaudi'nin planlarına göre 18 adet kule yapılması gerekmektedir. 12 adet kule havariler, 4 adet kule 4 adet incili yazanlar, 1 adet kule Meryem Ana ve son kule de Hz. İsa içindir.
 Hz. İsa için yapılması planlanan kule 170 metre yükseklik ile en büyük kule olacaktır. 

La Sagrada Familia

Planlanan kuleler içerisinde sadece 8 adet kule tamamlanmıştır.


La Sagrada Familia


La Sagrada Familia

Zamanımın kısıtlı olması nedeniyle bazilikanın içini göremedim. Çevresini dolaştığım zaman gördüğüm insan kuyruğu, 1,5 - 2 saat içeriye girmek için beklemem gerekeceğini göstermekteydi.


La Sagrada Familia

Söylentilere göre bazilika inşaatı 2026 yılında, yani Antoni Gaudi'nin ölümünün 100.yılında tamamlanacaktır.

Ayrıntılı bilgi için; 
http://www.sagradafamilia.cat/












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder