6 Eylül 2017 Çarşamba

Rusya - Moskova

Moskova

Yurtdışı'na yapacağım gezi tarihlerindeki heva durumunu inceler,notlar alır,hazırlığımı yaparım. Haziran ayında Moskova'da gündüz sıcaklık 10-12 derecelerdedir, gece ise 2-4 dereceye inmektedir. Bu nedenle mont vb kıyafet götürülmelidir. Güneş kendini gösterse de yağmur için şemsiye, yağmurluk alınması tavsiye edilir.

Bolşoy Tiyatrosu

Bolşoy Tiyatrosu...
Tiyatro sanatının aklımıza gelen ilk isimlerindendir Bolşoy Tiyatrosu. Sanatseverler olarak mutlaka bu sahnede bir gösteri izlemenin hayalini kurmuşuzdur. Yanına kadar giderek eser izleyememek ne kadar acı olsa da mekanın güzelliğine şahit olmak teselli etmektedir.
Bolşoy Tiyatrosu
 2.Katerina döneminde "Şehri süsleyin,halk tiyatroları,komedi ve operalar sergileyin" talimatı verilir.
1776 yılında Prens Pyotr Urusov ve Michael Moddox tarafından tiyatronun temelleri oluşturulur.
Günümüzdeki bina, 1805 yılında yanan Petrovka Tiyatrosunun meydanına, 1824 yılında yapılmıştır. Tasarımı mimar Joseph Bovie tarafından yapılmıştı.
Aziz Vasil Katedrali


Kızıl Meydan...
Kızıl Meydana girdiğiniz andan itibaren güzelliği ile sizi çağıran bir yapıt. Bazı eserlerin dış mimarisi sizi daha fazla etkiler. Aziz Vasil Katedrali bu eserlerdendir.

Lenin Mozolesi...
Kızıl Meydanda yer alan mozole geniş güvenlik önlemleri ile çevrilidir. Leninin  balmumu ile kaplanmış bedenini hızlıca görebilirsiniz, çünkü askerler durmanıza izin vermezler. 

Lenin Mozolesi

Arbat Sokağı


Arbat Sokağı...
Arbat Sokak,Moskova’nın trafiğe kapalı sokaklardandır. Yol boyunca sanatçıların performanslarını görebilir, kafelerinde oturabilir. Ürünler genellikle aynı olsa da hediyelik eşya alabilirsiniz.
Arbat Sokağı




2-3 dakika içerisinde hazırlanan sokak sahnesi ile performans başlar. Sanatçının sprey boyalar ile yaptığı resimler sıcak sıcak satıştadır. Arbat Sokağında benzer performanslara şahit olabilmek için biraz zaman ayırabilirsiniz.
Arbat Sokağı



Yazar Puşkinin balayını geçirdiği ve bir süre yaşadığı ev. Arbat Sokağında yer almaktadır.


Borodino Panorama Müzesi

 Borodino Panorama Müzesi...
Franz Roubaud tarafından yapılan, Fransa – Rusya savaşının 100.yıldönümü için yapılmış muhteşem bir eser. Resim, 15 metre yükseklik ve 115 metre genişliği ve panoramik sunumu ile kendisine hayran bıraktırıyor.

Borodino Panorama Müzesi
Borodino Müzesi girişimde ve çıkışında sergilenen kıyafetler, resimler ve belgeleri ile 19.yy ilk çeyreğini daha yakından inceleyebilirsiniz. 

Kremlin Meydanı
 Kremlin Meydanı...
Güvenlik aramasından geçerek girilmektedir.  Turist gruplarının meydana girişleri için randevu alınmaktadır. Özellikle devlet başkanının çalışma ofisinin burada olması nedeniyle yoğun bir güvenlik uygulaması vardır. Buna rağmen çok fazla polis göremezsiniz.
Kremlin Meydanı

Kremlin Meydanı
Dünyanın en büyük çanını burada yerde görebilirsiniz, çünkü asılamamıştır.

Moskova Metrosu

 Moskova Metrosu...
Moskova Metrosu 12 hat ve 250 istasyondan ibarettir. Bu resim, baş döndürücü metro hatlarına aittir. İçlerinden 4-5 tanesi ilk yapılanlardan olmaları ve sanatsal güzellikleri için gezilmelidir. Benim ilk önerilerim Novoslobodskaya, Arbatskaya, Belorusskaya, Komsomolskaya istasyonları.
Moskova Metrosu


Moskova Metrosu

Moskova Metrosu
Moskova Metrosu
Kozmonotluk Anıt Müzesi

Kosmonotluk Anıt Müzesi. 
Rusya’nın uzay ile ilgili çalışmalarının tarihine yolculuk etmek isteyenler içindir.
Müze girişinde yer alan roket anıtı, titanyumdan yapılmıştır ve 250 ton ağırlığındadır.
Kozmonotluk Anıt Müzesi

Kozmonotluk Anıt Müzesi

Video görüntülerini seyredebilir, astronot kıyafetlerini yakından görebilir,  Mir Uzay istasyonunun içini gezebilirsiniz.

Nazım Hikmet Ran

Novodevichy Mezarlığı....
Nazım Hikmet…
03 Haziran 1963 tarihinde aramızdan ayrılan şair Nazım Hikmetin mezarı Moskovada, Novodevichy Mezarlığındadır. Eşi Vera Tulyakova Hikmet ile mezarları yan yanadır.
  
Gleb Yevgemiyevich Kotelnikov
Nazım’ı ziyaret ederseniz, Novodevichy Mezarlığında dolaşmanızı tavsiye ederim. Bu mezarlığa defnedilmek bazı şartlara bağlıdır. Ailenizden birisinin defnedilmiş olması ve mezarı yanında yer olması, devlet görevlisi olmanız, devletin izin vermesi…
Mezarlığa defnedilen kişinin yaşadığı dönemdeki mesleğini, toplum içindeki önemini anlatan heykeller görebilirsiniz. Örneğin ; Gleb Yevgemiyevich Kotelnikov…

Sırt çantası paraşütün mucididir ve mezar heykelinde paraşüt tasvir edilmiştir.

Raisa Gorbaçov
Eski SSCB Lideri Mikhail Gorbaçov’un eşi Raisa Gorbaçov. Kendisi için zarif kişiliğini yansıtan bir heykel yapılmıştır.
Boris Yeltsin
Boris Yeltsin… Devlet adamlığı görevindeki skandallar, aldığı kararlar neticesinde mezarı dalgalı Rusya bayrağı şeklinde yapılmıştır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder