12 Eylül 2017 Salı

Rusya - St.Petersburg




Saint Petersburg, Rusya’nın 2nci büyük kenti. Finlandiya Körfezi ile Baltık Denizine kıyılarının olması, şehrin kalbinden geçen Neva nehri görsel olarak kesinlikle tatmin edici.

Lenin’in 1924 tarihinde ölümünden sonra şehir Leningrad adını almış,1992 yılındaki referandum sonucu yeniden St.Petersburg ismini kullanmıştır.

Köprüler şehri…Sadece yayaların geçebildiği köprüler ile birlikte tam 350 adet köprü var. Köprülerin üzerinde açılış-kapanış saatlerinin yazdığı tabelalar var. Gece dışarı çıkarsanız gezdiğiniz karada kalabilirsiniz.

 Saint Isaac Katedrali…
 Saint Petersburg’un güzelliğini  ve Aziz İsaak Meydanını kubbesine çıkarak seyredebilirsiniz.

Voskresenia Khristova Kilisesi… 

Moskova Aziz Vasil Katedraline benzemektedir. Dış yüzeyindeki mozaikler dikkat çekicidir.  2.Alexander’in suikasta uğradığı yerde, hükümdarın anısını yaşatmak için yapılmıştır. 1883 yılında başlayan inşaat 1907 yılında bitirilmiştir.

Singer Kafe… 
Nevsky Caddesindedir. Kazan Katedrali ile karşı karşıyadır. Alt katında yer alan kitap dükkanını gezebilir, üst kattaki kafede yorgunluk atabilirsiniz.
 
Kazan Katedrali…

Dış görünüşü ile Vatikan’a benzemektedir. Ön tarafında sıralanmış seyyar satıcılardan sandviç, dondurmanızı alarak bahçesinde mola verebilirsiniz.


Peterhoff Sarayı…


Çar 1nci Petro tarafından şehrin 30 km. dışına yaptırılmış yazlık saraydır. Sarayın görkemli ve muhteşem bahçesi, görsel bir ziyafettir.


Dağlardan gelen su, bir havuzda biriktirilir. Özel boruluma sistemi ile fıskiyeye taşınır ve motorsuz olarak sarayın havuzunda 11-12 metre yüksekliğe ulaşır.

150’den fazla fıskiye ve çeşme vardır. Sarayı gezmek isteyenler galoş giymek mecburiyetindir. Kıyafetlerinizi ve çantalarınızı ücretsiz vestiyere bırakabilirsiniz. Rusya’da müzelerin kuralları farklı olmaktadır. Saray içinde fotoğraf çekilmesine izin verilmemektedir.

 
 
 
 
 
Neva Nehir Turu…
                                  

Hangimiz güzel bir havada, tekne ile gezmeyi sevmeyiz ki? Haziran ayında güneş sıcağını çok fazla hissettiremiyor. 42 ada üzerine kurulu Puşkin ve Dostoyevski'nin kentinin içinden 60 kollu Neva nehri akıyor...

 
   

Hermitage (Ermitaj) Müzesi…  

Müzenin ismi Fransızcadan gelmektedir, inziva yeri anlamındadır. Müze içinde değişik kültürlerin şaheserleri ile aynı atmosferi paylaşınca, kendinizi tarihi bir macerada hissediyorsunuz. Bitmeyen salonlar ve eserler. Sergi için dışarıya gönderilen eserler yerine, stoklardan diğer eserler çıkarılıyor.  Her gidişinizde yeni eserler görebilirsiniz.


Çiçekle Madonna/Benois Madonna, Leonardo da Vinci,1478


Şövalyeler Salonu Sergisi…

Küçük İtalyan Gök Işığı Holü…


Tavşan Adası / Peter ve Paul Kalesi…


Çar 1.Petro döneminde, belli saatlerde top atışları yapılırmış. Mesai başlangıcı, öğlen molası, mesai bitişi…

Öğle saatinde Tavşan Adasında olursanız, surların üzerindeki 2 adet top ile yapılan sembolik top atışlarını izleyebilirsiniz.


 Rusya’da insanlar güneşlenmek için tüm imkanları değerlendirmeye çalışıyorlar. Kale surları  önündeki küçük alan da Neva nehrine karşı güneşlenenleri görebilirsiniz.