30 Mayıs 2014 Cuma

FRANSA - CANNES / 23.08.2012

Cannes;
23.08.2012


Aklıma ilk olarak film festivali geliyordu. Her yıl mayıs ayında yapılan festival,Nuri Bilge Ceylan, kırmızı halı üzerinde verilen pozlar,güzel kadınlar,şık erkekler,plajlarda ünlü olabilmek için çıplak pozlar veren genç kızlar,lüks oteller ve araçlar...

Nice şehrine doğru yaptığımız yolculuğumuzda Cannes bizim için bir mola yeriydi. Ağustos ayında gitmemize rağmen trafik yoğunluğu vardı. Trafik ışıklarının fazlalığı - en azından bu büyüklükte bir şehire göre fazla- tek şeritli olan yol nedeniyle merkeze gitmemiz zaman aldı.
Rehberimiz Bora Bey'in ifadesin göre, özellikle festival zamanında tam bir trafik işkencesi yaşanmaktaymış. Tahmin edebiliyorum, yolun darlığı ve özellikle lüks araçların mevcut olması saatler sürebilen bir trafik yoğunluğu oluşturacaktır. 



 Le Vieux Port

Promenade de la Pantiero caddesini takip ederek yürümeye başlıyoruz. Saat 13'e yaklaşıyor, hava sıcaklığı daha da artmaya başladı.Önümüzde kocaman ve geniş bir yol var. Sağ tarafımızda deniz yer almakta. Marina içinde sıralanmış lüks yatlar mevcut.

Palais des Festivals et des Congres
Film festivalinin yapıldığı kongre binasına yaklaştığımızda hayal kırıklığına uğradım. Yayın organları ile gördüğümüz kadarıyla görkemli bir bina/yapıya benziyordu. Ekran sihiri dediklerine güzel bir örnek. 
Kırmızı halıda yürümek zevkini bizlerden mahmur etmedikleri için yine de teşekkür etmek gerekir.

Bd de la Croisette
Festival kongre binasınından Square du 8 Mai 1945 parkına / meydanına kadar uzanan geniş yolda keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

Square du 8 Mai 1945; 8 Mayıs 1945 tarihinde  Cezayir'in Setif ve Guelma kentlerinde Fransızlar tarafından 45 Bin Cezayir vatandaşı öldürülmüştür. Bu tarih aynı zamanda 2.Dünya Savaşı sonucunda Almanya'nın teslim olduğu tarihtir.
 

Rue d'Antibes
Rue Felix Faure


Kısa süreli Cannes ziyaretimizde açlığımızı gidermek için restaurant arayışındayız. Cannes genel olarak yaşam standartının yüksek olduğu, bu nedenle alışveriş fiyatlarının da yüksek olduğu bir şehir olarak bilinir. Bu nedenle biz de Rue Felix Faure üzerinde bir pizzacı buluyoruz ve açlığımızı gideriyoruz.

Quai Saint Pierre

Mairie de Cannes

Mairie de Cannes - Belediye Binası önünde yer alan bir heykel. İçinde bulunduğu park dinlenmek için güzel bir seçenek.

Le Vieux Port


Meraklısı için;
La Croissette; Lüks otellerin,mağazaların, tasarım firmalarının yer aldığı bulvardır.
Musee de la Mer; Deniz müzesi. Su altı arkeolojisi eserleri sergilenmektedir.
Musee de la Castre; Ortaçağ kalesi içinde yer alan,farklı kıtalardan gelen müzik aletlerinin de bulunduğu müzedir. 
Eglise Notre Dame D'esperance ; 16. yüzyılda yapılan gotik tarzında bir klisedir.
Eglise notre Dame De bon voyage ; 16.yüzyılda yapılan bir katolik klisedir. 2009-2010 yıllarında restore edilmiştir.
Memorial Saint Georges ; 19. yüzyılda Albany Dükü adına yapılan anıttır.
Statue de Lord Brougham ; Heykeltraş Paul Lienard tarafından 1878 yılnda yapılan heykeldir.
Atlante ; 2000 yılında Milenium hatırasına Port Pierre Canto'da yapılan denizkızı heykelidir.





FRANSA - CANNES /23.08.2012 yayınında kullanılan resimler Serdar Meral'e aittir.






27 Mayıs 2014 Salı

FRANSA - MARSİLYA / 22.08.2012


Marseille - Marsilya
22.08.2012


Marsilya şehrinde kaldığımız 2 gün boyunca Mercure Otel'de konakladık. Merkeze 3 km mesafede bulunan 4 yıldız kategorisinde bir otel. 

Metroyu kullandığınızda 4 istasyon sonra merkeze yani Vieux Port - Eski Liman'a ulaşıyorsunuz. Otel ise Rond Point du Prado metro istasyonuna yürüyerek 5 dakika uzaklıkta. 

Mercure Madseille Centre Prado

Detaylı bilgi için;
Mercure Madseille Centre Prado

 Sabah kahvaltısı sonrasında kendimi Marsilya caddelerine - sokaklarına bırakacağım. Dün otobüs ile yaptığımız şehir turunda ve yaptığımız sohbetlerde aldığım notlar var, görmek istediğim yerler.  
Bunların başında da St.Charles Garı var. Vieux Port - Eski Liman'dan yürümeyi başlamayı planlıyorum.
Gara ulaşana kadar da mutlaka şehrin güzellikleri karşıma çıkacaktır. 



Marsilya ile ilgili aklıma ilk olarak gelen şey ;metro istasyonları.Öncelikle temiz değildi. İstasyonlarda havaların sıcak olması nedeniyle belirgin bir koku vardı.
Seyahatimiz boyunca M2 hattını kullandık. Havalandırması olmayan vagonlar. Tüm pencereler açık, bu nedenle de vagon içinde büyük bir gürültü var. M1 hattının da farklı olacağını zannetmiyorum.

Palais des Arts


Şehir gezime metrodan Notre Dame Du Mont istasyonunda inerek  başlamaya karar verdim.  İstasyonun yakınında bulunan Rue Fontange ve Rue des 3 Rois  sokaklarından geçerek Palais des Arts - Sanat Müzesi'nin sokağına geldim.

Palais des Arts
İşte tam da bu noktada yani Palais des Arts - Sanat Müzesi'ni görüntülerken turuncu renkli kıyafetleri ile Budha rahibi karşıladı beni. Çok şaşırdığımı o kadar belli etmişim ki kısa bir süre göz göze geldiğimizi ve hafifçe gülümseyerek selamlaştığımızı hatırlıyorum. Resim çekemedim daha doğrusu çekmedim. O an çekeceğim resmin rahibe karşı bir saygısızlık olacağını düşündüm.


Marseille - Marsilya

Marseille - Marsilya

Marseille - Marsilya

Marseille - Marsilya

Marseille - Marsilya
Place Jules Guesde noktasına giderken Rue des Dominicaines sokağından geçebilirsiniz.

Arc de Triomphe of Porte d'Aix 
Arc de Triomphe of Porte d'Aix adı ile bilinen zafer anıtı / kapısıdır. Marsilya'nın Place Jules Guesde noktasında bulunmakta. 1839 yılında yapımı tamamlanmış. Her birinin ayrı bir anlamı olan sütunlar üzerindeki kabartmalara dikkat edilmesini tavsiye ederim.

Marseille - Marsilya
Gare de Marseille Saint Charles
Marsilya'ya giriş yaparken St. Charles Garı'nın yanından otobüs ile geçmiştik. Rehberimiz Bora Bey özellikle merdivenlerinin güzelliğinden ve bir çok filmde dekor olarak kullanılmasından bahsettiğinde aklıma Haydarpaşa Garı ve merdivenleri geldi.

Gare de Marseille Saint Charles
Place Jules Guesde anıtını / kapısını geçtikten sonra Rue Bernard du Bois sokağını geçerek ulaştım gara. M1 ve M2 metro hatlarını kullanarak gara ulaşılabilinir. Ya da benim yaptığım gibi elinize haritayı alarak ve yürüyerek gelebilirsiniz.
Eski Liman ile birlikte merkez nokta olarak kabul edilen noktalardan birisidir.

Gare de Marseille Saint Charles
Merdivenlerden Marsilya'yı seyretmek çok keyifli. Gar tepe noktalardan birinin üzerinde bulunuyor. Marsilya, önünüzde bir engel olmadan ayaklarınızın altına serilmiş izlenimi veriyor.

Gare de Marseille Saint Charles
1848 yılında açılmış tarihi bir mekan. Merdivenlerin mazisi ise o kadar eski değil. Açılış 1926 yılında yapılmış.
Merdivenlerden Marsilya'yı seyrederken merdivenlerin sol tarafında kalan bölge tehlikeli olarak bilinen ve duyurulan bölgedir.

Gare de Marseille Saint Charles
St.Charles Garı, her yıl 15 milyondan fazla yolcuya hizmet etmektedir.


Gare de Marseille Saint Charles



Eglise Saint Vincent de Paul de Marseille
St.Charles Garı ziyaretimden dönüşümde Alees L.Gambetta caddesine uğradım. Reformes metro istasyonu yakınındaki cafede mola verdim. Caddelerin kesişme noktasında bulunan sessiz ama kalabalık bir cafeydi.
Cours F.Roosevelt Delivers caddesinin köşesinin köşe noktasında bulunan Eglise Saint Vincent de Paul de Marseille kilisesini fark ettim.Fark etmemek de mümkün değil.

Eglise Saint Vincent de Paul de Marseille
Les Reformes adı ile de bilinen Roma Katolik kilisesi. 1855-1886 yılları arasında yapılmış.
İlginç olan ise bu güzel yapının bir dönem ziyaretçilerinin azalması nedeniyle yıkılmasının gündeme gelmesidir.
Eglise Saint Vincent de Paul de Marseille

Marseille - Marsilya

Davut / Michelangelo  Marseille - Marsilya
Otelimizin bulunduğu du Prado Avenue üzerinde akşam yürüyüşü yapmaya karar verdim. Yolun başında Michelangelo'nun Davut heykelinin kopyası karşıladı beni. Otele gelirken sahil yolunu kullanmıştık, heykeli ilk olarak o zaman görmüştüm.
Heykelin yaklaşık olarak 20 metre yakınında yani du Prado Avenue girişinde bir minibüsün içinden pizza yapılıyor. İsmi Davut Pizza. Minibüsün içinde küçük bir taş fırın var, isteğinize göre 15-20 dakikada pizzanızı yemeye başlayabilirsiniz.

Davut / Michelangelo  Marseille - Marsilya

Du Prado Avenue Marseille - Marsilya
   Du Prado Avenue üzerinden yürüyerek otele dönerken gördüğüm Beko marka çamaşır makinesi ilanı.




22.08.2012 Fransa - Marsilya  gezi yazısında yer alan resimler Serdar Meral'e aittir